Je bekijkt nu Uittap GOMA

Uittap GOMA

Op 15 november gingen de leerlingen van 7IO samen met Mr. De Neve naar GOMA. De theorie over lagers en overbrengingen was al achter de rug, hoog tijd om de praktische kant te gaan bekijken. De school waar deze opleiding ligt niet echt in de buurt, dus na een uurtje rijden kwamen we aan in Oudenaarde. Daar werden we opgevangen door Bert De Waele, instructeur voor deze opleiding.

We begonnen met de montage en demontage van allerlei soorten lagers. Naast de mechanische, bestaat ook nog de thermische en hydraulische manier van monteren. Zo heeft elke toepassing zijn typische veiligheidskenmerken. Een lager vast nemen van 110°C doe je best niet met de blote hand. Daarnaast zagen we ook trillingsanalyse en konden we via trillingsmetingen zeggen wat er niet juist was met het lager. Uiteindelijk dienden we ook nog een riem uit te lijnen met behulp van een laser.

Deze opleiding vonden onze cursisten heel interessant. Veel zaken worden ze mee geconfronteerd in de theorie maar ook de praktisch uitvoering komen ze nu tegen zowel op hun stagebedrijf als in deze externe opleiding. Voor herhaling vatbaar, dus op 22 november gaan we terug voor het uitlijnen van koppelingen en de koppeling van een centrifugaalpomp.