Interessemodules 2de graad

In de studierichtingen uit ASO kunnen de leerlingen twee lesuren vrij kiezen uit een aantal complementaire activiteiten.

Je zal één keer per schooljaar – dus twee keer in de tweede graad – een competentiegerichte keuze / talentgerichte keuze moeten maken voor een bepaald interessegebied dat aan de voor de gelegenheid samengestelde graadklas wordt gegeven.

De bedoeling hiervan is o.m. het keuzeproces op het scharniermoment van 2de naar 3de graad voor te bereiden.

Het is niet de bedoeling dat je in de loop van het jaar van module verandert of dat je twee jaar na elkaar dezelfde module volgt.

De evaluatie gebeurt op permanente basis, bijvoorbeeld door middel van papers, mindmaps, toonmomenten, reflectierapport, logboek, werkstukken, samenvattingen, presentaties.

 

In deze module wordt de basisvorming fysica (1u) en chemie (1u) uitgebreid met een extra lesuur fysica en een extra lesuur chemie. Hiermee wordt het leerplan van de wetenschappelijke richtingen gevolgd zodat je in de derde graad en vooral in het hoger onderwijs klaar kan zijn voor een zuiver wetenschappelijke opleiding zoals geneeskunde, tandheelkunde, ingenieur, diergeneeskunde e.d.

De lessen laten je kennis maken met het labo, wetenschappelijke experimenten, uitbreiding van de theoretische omkadering, actuele evoluties in de wetenschappen en kneden je tot een kleine ‘professor’.

Deze module wordt gegeven in het 3de jaar én in het 4de jaar. Hier wordt – bij uitzondering – dus niet gewerkt met graadklassen, zodat in het 4de jaar kan verder gebouwd worden op het vorige schooljaar.

Wil je graag verder gaan in het hoger onderwijs in een wetenschappelijke georiënteerde richting, dan volg je zeker in de tweede graad de interessemodule ‘Labo en Wetenschappen – STEM’ en in de derde graad de keuzevak ‘Exacte wetenschap’. Hierbij wordt het leerplan van de wiskunde–wetenschappen gevolgd zodat ook jij klaar kan zijn voor een opleiding geneeskunde, tandheelkunde, ingenieur, diergeneeskunde e.d.

The British are conservative and boring. But don’t they deliver the best songs? Don’t they have the best humour in the world? Aren’t the biggest poets and writers British? There must be something special with the British language… Learn everything about it in the course ‘creative language skills’.

Get rid of stereotypes concerning Great Britain and go on a journey through British culture, theatre, music and film. Find out how Britons use their language in daily life and arts and at the same time explore your own English language skills.

What’s in it for you?

 • Expand your knowledge about the British culture and arts.
 • Learn to be creative with language and in that way expand your communication skills.
 • Meet the British language in its natural context and learn to speak like Britons do.
 • Grow more confident speaking and writing in a foreign language.

Do you like creativity, acting and English? Then this is something you’ll like.

Wil je graag een initiatie in verschillende sporttakken buiten de basisvorming?

Wil je extra bewegen om je conditie op peil te houden en stress en spanningen af te gooien?

Wil je werken aan een gezonde levensstijl met bijzondere aandacht voor je voeding en een regelmatig slaap- en eetpatroon?

Wil je een trainingsschema leren opstellen en meer weten over hartslagcontrole en sportvoeding in functie van prestatie?

Ben je gefascineerd door de bouw en de werking van het menselijk lichaam?

Heb je interesse voor blessurepreventie en EHBO?

Bovendien leer je door het sporten

 • de waarde van teambuilding, samenwerking, vertrouwen, vriendschap en fairplay kennen
 • het nut van projectmatig werken
 • het voordeel van doelgericht werken zowel in groep (Stadsloop van Gent, start to run, survival run, …) als individueel (gewichtscontrole, versteviging van het lichaam, algemene fitheid, …)

Wil je een ‘mens sana in corpore sano’, dan kies je stante pede voor deze optie!

Sommige initiatiesporten kunnen extra geld kosten.

Deze interessemodule kan je volgen tijdens het eerste en/of tweede deel van het schooljaar.

Trek je ook overal foto’s van met je Smartphone? Puilt de hoeveelheid foto’s ook van je harde schijf? Heb je weleens het een en ander digitaal willen verbeteren aan je foto’s?

Dit keuzevak is voor de echte amateur fotograaf. Hier leer je:

 • werken met een digitaal fototoestel. (ISO, sluitersnelheid en diafragma)
 • over fotocompositie
 • je foto’s bewerken met GIMP, een gratis alternatief van Photoshop
 • digitaal fotoarchieven aanleggen.
 • werken met digitale fotoplatformen

Haal het beste uit je foto’s!

Deze interessemodule kan je volgen gedurende het eerste deel van het schooljaar

 Kies je voor Programmeren en technologie, dan maak je een zeer boeiende keuze!

 

Via uitdagende projecten leer je met behulp van wiskunde, wetenschappen en technologie een maatschappelijk relevant probleem oplossen. Je leert abstract en probleemoplossend denken, observeren en analyseren. Je leert programmeren en maakt kennis met Arduino, Makey makey en Raspberry Pi

 

Ontdek de mogelijkheden van techniek!

Het tweede deel van het schooljaar kan je kiezen voor deze STEM-Module

Deze interessemodule neemt je mee naar een boeiende wereld van kunst en cultuur. Je wordt ondergedompeld in de ruime waaier van artistieke disciplines: van beeldende kunst, architectuur, fotografie, design en mode tot film, muziek en podiumkunsten.

De aanpak binnen deze module is projectmatig gericht waarbij verschillende creatieve uitingen aan bod komen. Er is ruimte om samen op zoek te gaan, te discussiëren, te experimenteren en zelf te creëren.

Het wordt een creatieve mix van hoorcollege, begeleide zelfstudie, workshops, praktijkervaringen, bezoeken en ontmoetingen! Doen!

In het eerste en/of tweede deel van het schooljaar kan je starten met Artistiek-Creatief.

Artistiek creatief
Interessemodule Voetbal

Sinds een aantal schooljaren biedt onze Middenschool het talentvak voetbal aan, een niche biKVV Oostendennen de regio.

We gaan hiermee verder in de 2de graad ASO-BSO-TSO! Tijdens deze 2 lesuren kunnen jongens en meisjes voetbaltraining volgen, gericht op het verbeteren van hun technische vaardigheden. Elke leerling wordt van nabij begeleid. Iedereen is dus welkom, ongeacht het niveau.

De training zal gegeven worden door een ervaren trainer en dit in samenwerking met Club Brugge en KVV Zelzate betreffende de outdoor-infrastructuur.

Bij voetbal komt er natuurlijk meer kijken dan alleen technische skills en wedstrijden. De leerlingen werken aan een fitte levensstijl, mentale en sociale skills, … Is voetbal jouw passie? Teken dan in voor de interessemodule ‘voetbal’!

Sluit Menu