Als school zijn wij ervan overtuigd dat een Erasmus+ stage voor jongeren zin heeft. Het gaat hierbij niet alleen om de kennis die ze opdoen tijdens zo’n bedrijfsstage; jongeren maken ook kennis met andere domeinen van de samenleving.

Deze projecten moeten de leerlingen beschouwen als een kans, het recht om tijdens de middelbare school de tijd te nemen om dingen te ontdekken en na te denken over persoonlijke keuzes op dit belangrijke kruispunt in het leven.

De stage kan je op uiteenlopende manieren aanpakken. Het uitgangspunt is:

  • engagement, bijvoorbeeld beloftes nakomen;
  • zorg, bijvoorbeeld elkaar helpen;
  • moed, discipline en kracht, bijvoorbeeld blijven volhouden;
  • zelfredzaamheid en creativiteit, bijvoorbeeld blijven zoeken naar oplossingen;
  • maken en ondernemen, bijvoorbeeld innovatief denken;
  • taalvaardigheid, bijvoorbeeld jezelf klaarstomen voor de groeiende eisen op het vlak van interculturele, anderstalige communicatie in het beroepsleven.

Zo kan een stagiaire verschillende domeinen ontdekken en daarnaast verschillende vaardigheden ontwikkelen. Een echte Erasmusstage haalt jongeren uit hun dagelijkse leefomgeving, uit hun stad of dorp en uit hun sociale klasse. Het doel is hen te mixen, hen onder te dompelen in diversiteit. Niets is zo doeltreffend om samenhorigheid, inlevingsvermogen en kameraadschap aan te kweken als een Erasmusavontuur te delen.

Een Erasmus+ stage moet jongeren ook uit hun comfortzone halen. Het ligt in onze aard om ons te vervolmaken in dat waar we goed in zijn. Die specialisatie is goed, maar soms is het ook nuttig om je op glad ijs te begeven, je zwaktes te ervaren en op die momenten tot de vaststelling te komen dat we elkaar in onze talenten aanvullen.

Toegegeven, sommige jongeren hebben al een stukje van die ervaringen opgedaan, in bijvoorbeeld de jeugdbeweging of sportvereniging. Maar dat geldt niet voor iedereen. Economische argumenten houden ons niet tegen, want het project wordt gesubsidieerd door Europa. Goed, jongeren gaan misschien later studeren of aan het werk, maar wie op ontdekking kan gaan, bouwt maturiteit op en maakt wellicht doordachtere en meer gemotiveerde keuzes in het leven.

Waarom Erasmus+ Stage?

Erasmus days

28sep
Erasmus days

Op donderdag 10 oktober 2019 organiseert het Koninklijk Atheneum van Zelzate een Octaviaanse Erasmusmaaltijd. De bedoeling is om gezamenlijk te lunchen en in een ontspannen en ongedwongen sfeer met elkaar te overleggen. Door deze tafelschikking komen mensen met verschillende achtergronden bij elkaar te zitten.  Tijdens de maaltijd kan men in gesprek gaan aan de hand […]


6 boekhouden-informatica op stage in Londen!

2016-2018

Klasuitwisseling met de 5de jaars van Aubenas en Zelzate

2018-2019

21ste eeuwse vaardigheden internationalisering structureel verankeren in het schoolbeleid

2018-2019

6 boekhouden-informatica op stage in onze verbroederingsgemeenten Aubenas (FR), Cesenatico (IT) en Newbury (EN)!

2018-2020

Leerkrachten op jobshadowing naar onze verbroederingsgemeente Aubenas!

2018-2020

De welzijnszorg sector op stage in onze verbroederingsgemeenten Aubenas (FR), Cesenatico (IT) en Newbury (EN).

2019-2021

5 leerkrachten gaan lesgeven in de lycea van Aubenas.

2019-2021

2 leerkrachten gaan op jobshadowing naar Italië.

2019-2021

Klasuitwisseling met de 5de jaars Economie van Aubenas en het GO! Zelzate, Maldegem en Eeklo.

2019-2020

Klasuitwisseling met de 5de jaars van Aubenas en het GO! Zelzate.

2019-2020

Epos
Sluit Menu