Je bekijkt nu Bezoek Justitiepaleis en Opera

Bezoek Justitiepaleis en Opera

Donderdag 14 maart trokken de leerlingen van 6 aso in het kader van de lessen Latijn, recht en cultuurwetenschappen naar het Justitiepaleis in Gent en naar het STAM voor een bezoek aan de tijdelijke tentoonstelling “Museum van de misdaad”.

In de voormiddag kregen we een rondleiding van een advocaat en na een korte inleiding in de structuur van het Belgische recht mochten we rechtszaken bijwonen.  In de politierechtbank hoorden we boetes voor overdreven snelheid, door het rood rijden, rijden zonder rijbewijs en was het soms echt wel een gaan en komen van personen en advocaten.

Daarna woonden we een rechtszaak bij in de rechtbank van eerste aanleg rond huurgeschillen, diefstal en we keken toch wel raar op toen men plots een jongeman binnen bracht met handboeien om in het bijzijn van twee politieagenten. Sommigen voelden het al kriebelen om ook deze job ooit uit te oefenen. Vaak kwam er ook een tolk bij te pas.

In de namiddag werden we verwacht in het STAM. Hier loopt tot eind april de tentoonstelling over het “Museum van de misdaad”. Unieke stukken van de BOB en de recherche worden hier tentoongesteld en we kregen een inzicht hoe moordzaken uit het verleden opgehelderd konden worden.

Heel wat wijzer over de wereld van de rechtbank keerden we terug richting Zelzate.