Redevoering Cicero

oktober 16, 2017 tiki

O tempora, o mores!

 

 

 Cicero                   Guido Vanderauwera

 

Maandagavond 16 oktober 2017 gingen de latinisten van het 5de jaar op stap met hun leraars, de dames Famke Vandenbroele en Lut Meganck. Het doel was de redevoering van Cicero tegen Catilina bijwonen in theater Tinnenpot te Gent
Vooraf genoten we van heerlijke pizza’s in het trendy Italiaans restaurant Otomat nabij het Gravensteen. Op terras in gezellige compagnie foodsharing bij 20 graden … het had veel weg van een avondje uit in het zuiden.
De voorstelling zelf, de zogenaamde samenzwering van Catilina, behandelt één van de belangrijkste politieke afrekeningen in de Romeinse politiek. Consul Cicero beschuldigt Catilina, een politieke tegenstander en kopman van de tegenpartij, van hoogverraad.

We waren benieuwd hoe de acteur Guido Vanderauwera het stuk zou brengen: hedendaags of heel trouw aan het origineel. Maar alleszins heeft hij onze verwachtingen overtroffen. Hij was groots in zijn vertolking van Cicero als redenaar en ook de bekendste Latijnse zinnen ontbraken niet:
Quousque tandem abutere, Catilina, patientia nostra?’ (Hoelang nog, Catilina, zal jij ons geduld misbruiken?) en ‘O tempora,, o mores!’ (Wat een tijd, wat een zeden!).

 

Het was een heel geslaagde avond (cf. groepsfoto).