Je bekijkt nu Sociale Wetenschappen Olympiade

Sociale Wetenschappen Olympiade

De Humane Wetenschappers van het GO! Atheneum Zelzate schitteren op de 7de Sociale Wetenschappen Olympiade! In de KU Leuven werd op zaterdag 6 mei de finale van de zevende editie van de Vlaamse Sociale Wetenschappen Olympiade gehouden. Deze olympiade heeft als doel de maatschappelijke cohesie te vergroten door de nieuwsgierigheid van jongeren op sociale fenomenen te richten en het bewustzijn voor sociale thema’s aan te wakkeren. Hiertoe kunnen alle Vlaamse jongeren uit de 3de graad secundair onderwijs een eigen onderzoek voeren rond een van de zes opgelegde maatschappelijk thema’s (economie, burgerzin /sociale cohesie, media, gezondheid, onderwijs, humanitaire hulp / europa / varia ).

Dit onderzoek wordt schriftelijk ingediend in de vorm van een wetenschappelijke paper. Er namen meer dan 500 leerlingen deel. Van de ruim 400 ingestuurde papers werden 30 finalisten verkozen door het jurycomité dat bestond uit Prof. Johan Hoornaert (KUL), Prof. Josse Van Steenberge (UAntwerpen), Prof. Mieke Van Haegendoren (UHasselt), Prof. Dr. Anton Derks (VUB), Prof.Dimitri Mortelmans (Uantwerpen), Prof. Dr. Ides Nicaise (KUL), Prof. Dr. Orhan Agirdag, Dr. Hakki Demirkapu (arts), Dr. Bart Donders (arts), Bahattin Kocak (freelance journalist), Cathy Berx (gouverneur Antwerpen), Fouad Gandoul (ACW Limburg), Francis Loyens (UCLL), Mete Ozturk (journaliste) en Yasmien Naciri (columniste De Morgen). Deze finalisten schopten het tot de vijf beste onderzoekers in hun categorie.

Opnieuw leverde de richting Humane Wetenschappen van het KA Zelzate twee laureaten af. Dit reeds voor de 6de keer. Alweer een ijzersterke prestatie. Het onderzoeken zit deze leerlingen duidelijk in de vingers. Serena Lippens, leerlinge uit het 6de jaar, wist de jury met haar onderzoek rond celebrity endorsers te overtuigen (categorie media). Ook Lumein Hillewaert, leerlinge uit het 5de jaar en tevens de jongste deelnemer aan deze olympiade, kon de jury met haar onderzoek rond alcoholafhankelijkheid bekoren (categorie gezondheid). Beiden waren sowieso zeker van de finalisteprijs: elk 50 euro rijker.

Met brio verdedigden Serena en Lumein tijdens de finale hun onderzoek mondeling voor de jury: enthousiast, zelfzeker en met kennis van zaken konden ze bovendien rake antwoorden formuleren op de vragen van de jury. Vooral Lumein gooide grote ogen: de jury koos haar tot winnaar van haar categorie! In de laatste ronde nam Lumein het op tegen alle andere eindwinnaars. De winnaar van elke categorie kreeg een ultieme kans om in 3 minuten de voltallige jury en alle genodigden te overtuigen van de meerwaarde van hun onderzoek. Uitmuntend deed ze het! Onder luid applaus werd Lumein uiteindelijk verkozen tot de SOWO-laureate van 2017. Bovenop haar finalisteprijs krijgt ze 200 euro en vertrekt ze binnenkort zelfs op buitenlandse sociale stage.

Wat een prestatie! Wat een talent!

Een meer dan dikke proficiat!