Je bekijkt nu Vluchtelingen in Europa

Vluchtelingen in Europa

PAC GentLeerlingen van 5 en 6 aso trokken naar het PAC in Gent voor een workshop over “Vluchtelingen in Europa”. Afgezaagde, saaie boel, hoor ik je denken, maar het viel echt goed mee. Na een korte inleiding over wat nu eigenlijk een vluchteling, asielzoeker en migrant is, mochten de leerlingen zelf aan de slag. Sommigen leefden zich in in een rol van een Fransman, Duitser of Syriër, anderen moesten regels opstellen zonder te weten welke rol ze hierin zelf speelden. De thema’s waren het aantal bootvluchtelingen dat reeds verdronken is in de Middellandse Zee, de overrompeling in Griekenland, Italië en Turkije en ten slotte het bouwen van een muur in Hongarije en het sluiten van de grenzen.

Onze leerlingen mochten ook oplossingen voorstellen. Hierbij geven we nog enkele voorbeelden mee, hopelijk lezen de wereldleiders mee en verandert er snel iets aan deze situatie. Men zou landen die geen vluchtelingen opnemen, mee kunnen laten betalen voor de opvang en de ferries. Er moet een verplicht spreidingsplan komen voor vluchtelingen in Europa; een veilige zone creëeren in Syrië zelf zodat de vluchtelingen hun land niet moeten verlaten; inhet Midden-Oosten scholen en sociale voorzieningen oprichten om de bevolking te helpen en extremisme uit te roeien, en nog veel meer.

Bekijk de foto’s hier