Je bekijkt nu Bedrijfsbezoek Arcelor Mittal

Bedrijfsbezoek Arcelor Mittal

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Activiteiten

2015ArcelormittOp 4 oktober bezochten we ArcelorMittal in het kader van de openbedrijvendag en het vak economie. Na een voorstelling van de onderneming en wat uitleg wat ons te wachten stond door een werkneemster stapten we op de bus, uitgerust met een helm, oordopjes en bril ter beveiliging. We reden door het bedrijfsterrein naar onze eerste stop, de continugieterij. In deze afdeling wordt vloeibaar staal verwerkt tot ruwe plakken staal. Vervolgens bezochten we de warmwalserij waar de platen onder hoge temperatuur tot 100 keer dunner worden gemaakt zodat ze beter te verwerken zijn. Onze laatste stop was bij Tailored blanks waar autostukken worden klaargemaakt en via robotica worden gestockeerd alvorens het naar de autoproducenten worden opgestuurd. Wat ons vooral opviel tijdens de rondleiding was enerzijds de enorme oppervlakte bij ArcelorMittal, al zagen we slechts een klein deel van het domein. Onze indruk was mede door het speciale traject van de bus dat alles ver van elkaar verspreid was. Dit bleek echter niet zo, de grondstoffen, opslagplaatsen, kade en dokken, gieterij, warmwalserij alsook Tailored blanks, liggen in feite dicht bij elkaar. Zoals opgemerkt door de begeleidende dame op de bus, is het grootste deel van de site bebossing, slechts een klein gedeelte wordt ingenomen voor het eigenlijke industrieel productieproces. Wat ons ook opviel is de oude gebouwen waar we verwelkomd werden. Er is de laatste decennia duidelijk geen budget vrijgemaakt voor investeringen in het hoofdkantoor. Tot slot viel ons op dat wij tijdens het bezoek nauwelijks werknemers gezien hebben, ondanks het feit dat het toch om een zeer groot bedrijf gaat. Bij Tailored blanks werden voorraden bijvoorbeeld gesorteerd door robots. Al bij al vonden we deze uitstap meer dan de moeite waard en zeker de traktatie voor Mr. Van Dorpe in de bedrijfskeuken.

Bekijk de foto’s hier