Dit gebouw is een voormalig kasteel. In 1851 werd hier het kasteel van Bruno van de Wattijne gebouwd. De man was notaris en kwam zich in Zelzate vestigen. Bruno had tien kinderen en nood aan een ruime huisvesting. Hij stierf echter voor de nieuwbouw en zijn kinderen verkochten grond, kasteel en land op 27 oktober 1864 aan de Eerwaarde Zusters. Zij trokken in de woning in 1865 en het gebouwencomplex groeide uit. In juni 2009 verlieten de laatste zusters van de Heilige Vincentius a Paulo hun klooster.
Tijdens Wereldoorlog 1 deed het klooster dienst als opvangcentrum voor de vele vluchtelingen die in Zelzate aankwamen. Het deed ook een tijd dienst als lazarette.
De huidige eigenaars van het klooster stellen zich als doel de gemeente Zelzate nieuw sociaal cultureel leven in te blazen en ruimte te bieden aan mensen om samen te komen voor allerlei doelen. Het voormalig kloostergebouw staat ter beschikking van kunstenaars en kunstenaarsverenigingen, voor vergaderingen, meetings, feesten en evenementen. De zaal “De Kapel” is het paradepaardje met glas-in-loodramen en een houten koepelspits met beschildering.
Een deel van het gebouw wordt verhuurd aan het museum van de Tweede gidsen en het museum van Mietje Stroel.
In 1994 werd het 2de Regiment Gidsen, een Leopard-tankbataljon uit Altenrath in Duitsland, samen met veel andere eenheden ontbonden. Er stelde zich toen het probleem van het bewaren van het rijke patrimonium van dit roemrijk Cavalerieregiment dat werd opgericht in 1874. De gemeente Zelzate stelde zich kandidaat om dit patrimonium een thuis te geven. De gemeente was het regiment namelijk erkentelijk voor de grote offers die de eenheid had gebracht bij de verdediging van Zelzate tijdens de achttiendaagse veldtocht in de meidagen van 1940. Het museum brengt op gepaste wijze hulde aan het rijke verleden van het regiment.
(Bron: De Turfsteker, jg. 17, nr. 2, aug. 2012).