Oud gemeentehuis - Groenstraat

img048 - kopie

...

Het oude gemeentehuis in de Groenstraat (nu Franz Wittoucklaan) werd gebouwd en in gebruik genomen in 1870. Op 8 oktober 1914 vergaderde koning Albert I hier met de legerleiding.

Koning Albert I volgde het landleger dat op de vlucht geslagen was voor de Duitsers en zich verschool achter het kanaal Gent-Terneuzen. Hij kwam met zijn troepen aan in Zelzate op 8 oktober 1914. Hij inspecteerde het gebied, bracht de nacht van 8 op 9 oktober door in de woning van brouwer en schepen Cesar De Clercq aan de Westkade en vertrok in de avond van 9 oktober naar Eeklo.

(Bron: Comeet, Sophie Huysman, p. 16 en p. 17)

 Het leven van Albert 1 ( bron : wikipedia en absolutefacts.nl)

Albert Leopold Clemens Marie Meinrad [1] (Brussel, 8 april 1875 - Marche-les-Dames, 17 februari 1934), prins van België, hertog van Saksen, prins van Saksen-Coburg-Gotha, was van 23 december 1909 tot 17 februari 1934 Koning der Belgen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Albert 1 opperbevelhebber van het Belgische leger.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7e/Royal_Monogram_of_King_Albert_I%2C_King_of_the_Belgians.svg/100px-Royal_Monogram_of_King_Albert_I%2C_King_of_the_Belgians.svg.png
Koninklijk monogram van Albert I.

Op 11 oktober 1914 was de beslissing gevallen het Belgisch leger te verzamelen achter de IJzer. Daar zou het ook slag leveren waardoor een definitief einde kwam aan de bewegingsoorlog en de loopgravenoorlog begon. Terwijl de regering in ballingschap was in Le Havre bleef Koning Albert I tijdens gans de oorlog bij zijn soldaten in de loopgraven. Na de oorlog richtten de oud-strijders in Nieuwpoort naast de IJzer een monument op om hem te gedenken en te eren. De koning ging de mythologie van de Belgische geschiedenis in als koning-ridder en koning-soldaat.

De koning zelf was met de officieuze titel van zijn hagiografen niet opgezet. Wel nam hij, in overeenstemming met het toenmalige begrip van de grondwet, daadwerkelijk het opperbevel waar over de Belgische strijdkrachten en hij woog zwaar op de belangrijke beslissingen die tijdens de veldtocht genomen moesten worden. Een bijzonder moeilijke beslissing van historisch belang was het Belgisch Leger niet naar Frankrijk terug te trekken, maar wel naar de streek van Nieuwpoort, Veurne, Diksmuide achter de IJzer.

Historisch onderzoek leidde tot het besluit dat Koning Albert I een groot koning was die zijn taak als opperbevelhebber van het leger (en als staatsman), quasi in afwezigheid van de regering, op onberispelijke wijze vervuld heeft. Het Belgisch Leger leverde onder zijn leiding een wezenlijke bijdrage aan het stoppen van de vijandelijke opmars. Hij kon België als staat redden van de ondergang, het land internationaal laten erkennen als “brave little Belgium” en de troepen vrijwaren van massale verliezen in zinloze offensieven. Toen Albert I koning was, kwam de huidige Duitstalige Gemeenschap in 1920 bij België.

Albert I stierf na een val van de rotsen in Marche-les-Dames (Namen) op 17 februari 1934. Zijn lichaam werd pas de volgende dag gevonden. Omdat er van deze val echter geen getuigen zijn, wordt druk gespeculeerd over de ware doodsoorzaak. Albert was een bekwame klimmer en daarom menen sommigen dat het moeilijk aan te nemen is dat het om een ongeval zou gaan. Theorieën gaan van jaloerse echtgenoten, zelfmoord tot moord door de Franse geheime dienst omdat Albert I het militaire akkoord met Frankrijk zou willen opzeggen en terugkeren naar de Belgische neutraliteit. Geen van deze stellingen heeft men kunnen bewijzen.

Vanwege zijn houding en gedrag tijdens de Eerste Wereldoorlog is Albert I nog steeds één van de populairste Belgische vorsten. Er zijn in België veel standbeelden van hem te vinden en verschillende zaken naar hem vernoemd: zoals de Albertina-bibliotheek (Koninklijke Bibliotheek van België) in Brussel, het Albertkanaal, het Koning Albertpark in Gent en dat in Kortrijk en het Koning Albert I-monument. In 2005 eindigde hij op nr. 126 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg en op nr. 12 in de Waalse versie. De faam van Koning Albert I reikt tot ver over de grenzen van België. Ook in het buitenland zijn straten en pleinen naar hem genoemd en zijn er monumenten opgericht.

(Bron: Wikipedia en absolutefacts.nl)

Oude gemeentehuis.

Het imposante bak- en hardsteengebouw van drie traveeën en twee bouwlagen, werd gebouwd in 1868 naar ontwerp van de Gentse architect E. de Perre-Montigny.

Na de bouw van het nieuwe gemeentehuis op de Grote Markt in 1938, werd het ingericht als moederhuis en Volkskliniek. Momenteel zijn er sociale woningen in gehuisvest.

Behouden voorgevel, verticaal gemarkeerd door hoekkettingen en een door hoekkettingen afgelijnd middenrisaliet, en horizontaal geleed door een arduinen plint, pui- en kordonlijst. Rechthoekige poort met drie treden in geprofileerde omlijsting op neuten, met bekronende rechte kroonlijst op voluutconsoles. Bovenvenster in dito omlijsting onder driehoekig fronton. Overigens brede zijvensters met nieuw schrijnwerk. Verdwenen fronton en dakruitertje.

(Bron: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, Gemeenten: Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem en Sint-Laureins, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 21N, (onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Bogaert, Chris & Lanclus, Kathleen)