Ten tijde van de oorlog was dit het huis van de weduwe van Jules De Clercq aan de Oostkade. Het werd ingericht als een soldatenheim. De inrichting van het huis gebeurde op kosten van het gemeentebestuur. Vaak moest de gemeente leningen aangaan. Burgemeester Cesar De Clercq ging leningen aan bij de stad Gent, bij particulieren en bij het Gemeentekrediet.
Vaak zorgden de Belgische inwoners tegen betaling voor de was van de Duitsers. Door die inwoning leerden ze de Duitsers vaak van een andere kant kennen: gewone mensen die ook bang en bedroefd waren, die ook honger en heimwee hadden.
(Bron: www.on4ckz.be + Comeet, Sophie Huysman p. 98)
De Duitse troepen die hier gelegerd waren, waren ten laste van Zelzate. Cesar De Clercq, burgemeester ad interim, ging een lening aan van 42000 frank bij de stad Gent, 29 400 frank bij particulieren, 30 000 frank bij het Gemeentekrediet in 1915. Daarnaast stonden ze hun eigen jaarwedde en die van schepenen en raadsleden af aan het hulpcomité.
De rantsoenering trad in voege en een taks werd geheven ter ondersteuning van de behoeftigen. In 1916 besloot de raad tot aankoop van klederen voor behoeftige militairen, en aardappelen en stro voor de bezetters. Leningen en opvorderingen waren schering en inslag tot in 1918.
Vele burgers en grote herenhuizen waren verplicht soldaten te logeren. Zelzate was het centrum van de frontbeweging. Troepen gingen voor drie weken naar de IJzer en kwamen dan rusten. Men bekeek de voorgevel van de huizen en dan schreef men het aantal logés op de deur. Sommigen kregen muzikanten, anderen intellectuelen of voetvolk over de vloer.
De legerstaf was ondergebracht bij de burgemeester. Het huis van de weduwe van Jules De Clercq aan de Oostkade werd een Soldatenheim. De veldkeuken situeerde zich in de Groenstraat. Het kasteel van Van Heyghen werd een casino, met grote luxe! In het restaurant aan het station kwamen bureaus en de mouterij werd een marmeladefabriek. De paarden werden op de hofstede in de Kerkstraat gestald. Een lazaret was gevestigd in het Klooster van de Zusters in de Kerkstraat.
(Bron: HUYSMAN, Sophie “De Eerste Wereldoorlog in het Meetjesland”, Artoria 2011, p. 16 en p. 17)