dodendraad

Transformatorstation Reedijk

Een van de oudste transformatorhuisjes (1922/23) van Zeeland vinden we in het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe.Transformatiehuisje Het staat op de splitsing van de Graaf-Jansdijk met de Spoorweg. Vanaf hier werd de elektrische energie aan de gebruikers geleverd.

Westdorpe ging toen een elektrische periode in, al sloot men in het begin meestal maar 1 of 2 lampjes per woning aan. Pol Heijman was de installateur in Westdorpe. Hij vertelde: “Indien je er niet bij moet werken, is een lampje van 16 W. voldoende. Als je wilt naaien of breien, dan mag het wel 25 W. zijn.”

In 1963 is het transformatorhuisje ontmanteld en verkocht aan de toenmalige gemeente Westdorpe. Door medewerking van de Gemeente Terneuzen en Stichting Landschapsbeheer Zeeland kon het behouden blijven en weer in oude stijl ingericht worden. Delta N.V. zorgde voor het publicatiebord. Door deze inspanningen kunnen de inwoners en toeristen zich ook nu nog een beeld vormen van dit unieke huisje.

Transformatoren worden gebruikt om de in de elektriciteitscentrale opgewekte energie te transformeren naar een hogere- of lagere spanning. Elektriciteit wordt onder hoge spanning via het net getransporteerd, maar om deze bruikbaar te maken, moet de spanning omlaag. Daarom plaatste men in meerdere woonwijken transformatorhuisjes. Die zetten de spanning op het net om naar een lagere waarde, zodat de mensen ook thuis elektriciteit konden gebruiken.

Vorige
Volgende