Schoolomgeving
De eerste Duitse tekenen van de oorlog waren in Zelzate merkbaar op 12 oktober 1914. Op de hoek van de Leegstraat, Wachtebekestraat, aan het café “In het Lammeke” en op de andere hoek van het estaminet stopte rond 14.00 uur een Duitse verkenner-cyclist. Na observatie keerde hij terug naar het Kloosterbos.
Kort daarna volgden drie ulanen te paard, die op dezelfde plaats afstegen, de Leegstraat observeerden en zich terugtrokken. Die ulanen waren de voorhoede van het regiment infanterie, in gevechtskledij en met pinhelm.
Tijdens Wereldoorlog I waren in de Rijksmiddenschool Duitse troepen gelegerd.
Zelzate werd beschouwd als een “Etappengebiet”. Een etappegebied is het gebied in de achterwaartse verbindingslijnen van een leger waar de voorraden bewaard worden en waar de verplegingsdienst zich bevindt. Hier gingen de Duitse eenheden ook rusten en was er geringe bewegingsvrijheid voor de lokale bevolking. De inwoners mochten het Etappengebiet amper verlaten en werden gecontroleerd door de “Etappeninspektion”.
In december 1914 verbleven er meer dan 600 Duitse soldaten in Zelzate.
De Duitsers schreven op de voordeur het mogelijk aantal logés op basis van de afmetingen van de voorgevel. Verschillende woningen werden in beslag genomen of omgebouwd tot soldatenheim.
Op de foto zien we de Duitse soldaten van de tweede Kompagnie Landsturm van het batallion Oberlahnstein.