OORLOGSMONUMENT OP DE MARKT VAN ZELZATE
Het oorlogsmonument herdenkt de inwoners van de gemeente die zijn omgekomen in de beide wereldoorlogen. Het monument is een ontwerp van Louis Willems (Zelzate 1886-1970) dat hij begin jaren twintig in brons goot. Tot voor de Tweede Wereldoorlog stonden er twee kanonnen bij opgesteld.
Burgerslachtoffers
Stefanie Van Holle
Stefanie werd geboren in 1852 en huwde in 1878 met Leonard De Guchtenaere. Ze kregen zes kinderen. Eén van hun kinderen heette Ida en was herbergierster in café “In ’t Schuttershof” in de Wachtebekestraat. In dit café stierf Stefanie Van Holle onder het laatste vijandelijk geschut van de Eerste Wereldoorlog, op 11 november 1918.
Florimond De Clercq
Victorine Seels en August Steyaert Op 16 juli 1917 werd de kleine grenscentrale op het kanaal gebombardeerd door Engelse vliegtuigjes. Twee bommen werden gedropt, één kwam niet tot ontploffing, de andere raakte het café van Florimond en Victorine. Beiden werden gedood, net zoals de toen aanwezige August Steyaert. De drie kinderen van het echtpaar overleefden de aanval wel, aangezien zij aan de andere kant van het huis sliepen.
Stefanie Aerens en Jan Danschutter
Dankzij Madelein Danschutter, kleindochter van Jan Danschutter, hebben we het verhaal van Stefanie en Jan vernomen. Zij woonden in de Veldbrugstraat in Zelzate (dit gebied werd onteigend door het graven van het nieuwe kanaal). Haar vader vertelt het verhaal dat hij als zevenjarig jongetje meemaakte. Op 4 november 1918 was er opnieuw bomalarm in hun buurt. Stefanie Aerens (86 jaar) vluchtte met haar zoon, Jan Danschutter en kleinzoon, René, in de onderstand in de tuin. Hier werden ze getroffen door een obus, die op het hoofd van Stefanie ontplofte. René beschreef hoe hij onder het bloed en lichaamsdelen uit de kuil gekropen is. Zijn grootmoeder was onmiddellijk dood, zijn vader hebben ze nog met een kruiwagen naar het ziekenhuis in Terneuzen gebracht. Daar is hij enkele dagen later overleden aan zijn verwondingen.
Victor de Lombaert
Deze 19-jarige jongeman woonde in de Kerkstraat 277 in Zelzate. Hij had verzuimd zich aan te geven bij de bezetter toen die werkwillende jongemannen ronselde in Zelzate. Toen de Duitsers aanbelden aan zijn woning, zette Victor het op een lopen. Ze schoten de jongeman dood omdat ze dachten dat het een spion was. De Duitse bevelhebber was zo kwaad dat hij de familie verbood om met meer dan acht personen de begrafenis bij te wonen. Hijzelf bleef tot het moment dat de kist in de grond verdween, om na te gaan of zijn gebod nageleefd werd.
Alfons De Meulenaere
Deze man is op 29 september 1918 in zijn woning overleden. Hij was toen veertig jaar oud en van beroep fabriekswerker. Hij was gehuwd met Emma De Weirdt. Over de precieze omstandigheden van zijn dood weten we niets. Via een familielid ontvingen we wel een doodsprentje van Alfons.