Zorg en Welzijn
- Je bent gemotiveerd en enthousiast.
- Je hebt een goede gezondheid en een groot uithoudingsvermogen.
- Je steekt graag de handen uit de mouwen en je weet van aanpakken.
- Wij werken voor en met unieke mensen: een grote portie verdraagzaamheid en aanpassingsvermogen zijn noodzakelijke karaktereigenschappen.
Dan is Verzorging-Voeding echt iets voor jou!
Je profiel
- Je toont belangstelling om ‘huishoudelijke’ zorgsituaties aan te pakken.
- Je bent bereid de vaardigheid te verwerven om tijdens zorgsituaties probleemoplossend te denken en te handelen.
- Je bent communicatief, geduldig en sociaalvoelend en je wil die sociale vaardigheden nog meer ontwikkelen.
- Je kan en wil nog beter leren omgaan met jezelf en anderen.
- Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
- Je bent gemotiveerd en hebt aandacht voor orde, netheid en stiptheid.
- Je hebt interesse voor verschillende voedingsstoffen en voor voeding die de gezondheid bevorderd.
- Je hebt inzicht in basistechnieken, bereidingen en praktische toepassingen (bv. in de keuken).
- Je bent bereid de vakbegrippen uit de verschillende zorgdomeinen (welzijn, voeding, woon- en leefomgeving) correct te leren gebruiken.
- Je bent bereid de voorschriften i.v.m. welzijn (veiligheid, gezondheid, hygiëne) steeds toe te passen en rekening te houden met bestaande milieuvoorschriften.
- Je bezit een gezonde nieuwsgierigheid naar vakinformatie.
- Je kan eenvoudige informatie ordenen.
Wij bieden je
- een degelijke opleiding in de verschillende facetten van het vakgebied, gaande van koken (ook speciale diëten) en poetsen tot eenvoudige verzorging;
- het aanleren van veilig, hygiënisch en ergonomisch werken;
- het leren toepassen van sociale vaardigheden;
- het leren kiezen, kopen, gebruiken en verbruiken als consument voor/van verantwoorde verbruiksproducten;
- het leren organiseren en verantwoord uitvoeren van elementaire zorgtechnieken, rekening houdend met de gebruikte grondstoffen en hun afwerking;
- de kans basistechnieken i.v.m. voedselbehandeling aan te leren en toe te passen;
- het leren herkennen en op hun waarde beoordelen van gebruiken en gewoonten m.b.t. het welzijn, de woon- en leefomgeving binnen de eigen cultuur;
- het leren plannen en organiseren van je werkzaamheden.
Aandachtspunten
Aanschaf van persoonlijke bescherming (werkschort, werkschoenen) is noodzakelijk.
Ingrediënten voor de kooklessen.
*Binnen artistieke vormgeving krijgen het cultureel bewustzijn en culturele expressie vorm.
**Binnen het vak mens en samenleving wordt gewerkt enerzijds rond de economische en financiële competenties en anderzijds aan burgerschapscompetenties.
***In het 3de jaar volgen alle leerlingen het 1ste of het 2de semester de module informatica in plaats van de interessemodule. Zo kunnen onze jongeren de digitale competenties (o.m. tekstverwerking, presentaties maken, werken met data, excel) aangeleerd en geëvalueerd krijgen om toe te passen binnen de andere vakken en in het dagelijks leven.
| 3Z&W | 4Z&W | |
BASISVORMING | 13 | 13 | |
Engels | 2 | 2 | |
Godsdienst/NCZ | 2 | 2 | |
Lichamelijke opvoeding | 2 | 2 | |
STEM* | 2 | 2 | |
MenS en samenleving** | 5 | 5 | |
SPECIFIEKE VORMING | 19 | 19 | |
Gezondheidszorg*** | 7 | 7 | |
Wonen**** | 4 | 4 | |
Voeding***** | 8 | 8 | |
TOTAAL/WEEK | 32 | 32 |
Schooljaar 2021-2022