Verzorging - Voeding
- Je bent gemotiveerd en enthousiast.
- Je hebt een goede gezondheid en een groot uithoudingsvermogen.
- Je steekt graag de handen uit de mouwen en je weet van aanpakken.
- Wij werken voor en met unieke mensen: een grote portie verdraagzaamheid en aanpassingsvermogen zijn noodzakelijke karaktereigenschappen.
Dan is Verzorging-Voeding echt iets voor jou!
- Je toont belangstelling om ‘huishoudelijke’ zorgsituaties aan te pakken.
- Je bent bereid de vaardigheid te verwerven om tijdens zorgsituaties probleemoplossend te denken en te handelen.
- Je bent communicatief, geduldig en sociaalvoelend en je wil die sociale vaardigheden nog meer ontwikkelen.
- Je kan en wil nog beter leren omgaan met jezelf en anderen.
- Je kunt zowel zelfstandig als in teamverband werken.
- Je bent gemotiveerd en hebt aandacht voor orde, netheid en stiptheid.
- Je hebt interesse voor verschillende voedingsstoffen en voor voeding die de gezondheid bevorderd.
- Je hebt inzicht in basistechnieken, bereidingen en praktische toepassingen (bv. in de keuken).
- Je bent bereid de vakbegrippen uit de verschillende zorgdomeinen (welzijn, voeding, woon- en leefomgeving) correct te leren gebruiken.
- Je bent bereid de voorschriften i.v.m. welzijn (veiligheid, gezondheid, hygiëne) steeds toe te passen en rekening te houden met bestaande milieuvoorschriften.
- Je bezit een gezonde nieuwsgierigheid naar vakinformatie.
- Je kan eenvoudige informatie ordenen.
Wij bieden je
- een degelijke opleiding in de verschillende facetten van het vakgebied, gaande van koken (ook speciale diëten) en poetsen tot eenvoudige verzorging;
- het aanleren van veilig, hygiënisch en ergonomisch werken;
- het leren toepassen van sociale vaardigheden;
- het leren kiezen, kopen, gebruiken en verbruiken als consument voor/van verantwoorde verbruiksproducten;
- het leren organiseren en verantwoord uitvoeren van elementaire zorgtechnieken, rekening houdend met de gebruikte grondstoffen en hun afwerking;
- de kans basistechnieken i.v.m. voedselbehandeling aan te leren en toe te passen;
- het leren herkennen en op hun waarde beoordelen van gebruiken en gewoonten m.b.t. het welzijn, de woon- en leefomgeving binnen de eigen cultuur;
- het leren plannen en organiseren van je werkzaamheden.
Aandachtspunten
Aanschaf van persoonlijke bescherming (werkschort, werkschoenen) is noodzakelijk.
Ingrediënten voor de kooklessen.
3de jaar | 4de jaar | |
Godsdienst / NC zedenleer | 2 | 2 |
Lichamelijke opvoeding | 2 | 2 |
Frans | 2 | 2 |
Project algemene vakken (PAV)* | 5/6 | 5/6 |
Muzikale opvoeding | 1 | 1 |
Plastische opvoeding | 2 | 2 |
Praktijk huishoudkunde / gezinstechnieken | 5 | 5 |
Praktijk huishoudkunde / voeding | 6 | 6 |
Theorie huishoudkunde / gezinstechnieken | 6 | 6 |
Theorie huishoudkunde/voeding | 2 | 2 |
Interessemodule* (voetbal) | 2 | 2 |
TOTAAL LESUREN PER WEEK | 34/35* | 34/35* |
* De interessemodule is vrijblijvend te kiezen. In het geval je voor voetbal kiest, heb je 35 uren les/week
Schooljaar 2021 – 2022