Je bekijkt nu Bezoek Sociaal Huis te Zelzate

Bezoek Sociaal Huis te Zelzate

Wij van klas 4HW zijn op 2 oktober naar het sociaal huis van Zelzate gegaan. We kwamen te weten  hoe ze werken en hoe ze de mensen helpen.

We interviewden iemand die 53 jaar was en die voor hij in het sociaal huis werkte ook nog tal van andere beroepen heeft gedaan zoals:  sociale verpleegkunde , pedagogische werker, hoofd van de kinderopvang. Daarna heeft hij beslist om als maatschappelijke werker te werken in het sociaal huis.

Hij heeft verteld dat in het sociaal huis veel mensen komen die in kans armoede leven en dus hun rekeningen niet kunnen betalen of zelfs hun kinderen amper naar school kunnen laten gaan. De meeste mensen die geen diploma hebben komen in de kans armoede terecht maar ook mensen die teveel geleend hebben van de bank en die al de leningen moeten terug betalen en geen geld meer over hebben voor eten of voor de kinderen. En dan komen die mensen naar het Sociaal huis om te vragen om een handje te helpen voor geld. Eerst moet je wel een aantal zaken voorleggen en vragen beantwoorden en  daarna gaat het sociaal huis eerst op huisbezoek om te weten hoe het echt in elkaar zit bij die mensen. Als het sociaal huis je geld zal geven, hangt dat ook af van gezin tot gezin.

Alleenstaanden zonder kinderen krijgen minder geld dan een alleenstaande met 2 kinderen. Het bedrag dient dan om dringende facturen van elektriciteit te betalen. Maar als ze niet om kunnen met dat geld worden ze vaak uitgenodigd op een gesprek voor de gevolgen te bespreken.

Ze geven de mensen de kans om goedkoop eten de kopen in de voedselbank Het Lichtpunt in Zelzate.

In Zelzate zijn er momenteel 118 mensen van verschillende nationaliteiten die moeten leven van wat het Sociaal Huis hen biedt. Helaas neemt dit aantal nog steeds toe.

De mijnheer wou ons nog zo veel vertellen maar we moesten terug naar school.