Je bekijkt nu Bezoek MIAT, beluikenwandeling en film Sphinx

Bezoek MIAT, beluikenwandeling en film Sphinx

De klas 5 aso trok naar het MIAT, Museum voor Industriële archeologie en Textiel in het kader van de lessen geschiedenis. Ze konden er kennis maken met de evolutie van werk, kinderarbeid, gezondheid, elektrotoestellen en zelfs een ouderwetse telefooncel trok hun aandacht. Actief probeerden ze mee te bouwen aan de wereld van de toekomst. Verder zagen ze iemand aan een spinnewiel en mechanisch weefgetouw in actie, hoorden we vooral industriële weefmachines en kregen we een vakkundige uitleg over de nieuwe stoffen waar vandaag de dag kledij mee wordt vervaardigd. Wist je bijvoorbeeld dat katoen er binnen tien jaar niet meer zal zijn, zoals wij het kennen? Het zal gemaakt worden van bamboe en ook van melk! Meer weten, kijk dan eens op textielvanmelk.be!

Via een wandeling door de Gentse beluiken konden de leerlingen zich een voorstelling maken van het arbeidersleven in de 19de eeuw en maakten ze ook kennis met het ontstaan van coöperatieven, vakbonden, zoals de Bond Moyson.

Een film van Tim Burton, naar het gelijknamige boek over “de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrin” maakte de namiddag compleet.