Je bekijkt nu Reünie PEGO

Reünie PEGO

Op 31 oktober 2016 mag er gevierd worden en zoals de laatste jaren het geval is, vooral Halloween. Echter, in de luwte van deze ‘All Hallows Eve’ (de avond voor Allerheiligen) mag deze keer een andere herdenking niet ontbreken. Op deze 31e vieren Protestanten ‘Hervormingsdag’. De hervormer Maarten Luther richtte op de vooravond van Allerheiligen in 1517 een brief aan de aartsbisschop van Mainz inclusief zijn 95 stellingen tegen de misbruik van bepaalde praktijken door de toenmalige Rooms Katholieke Kerk. Deze stellingen nagelde hij op diezelfde avond op de poort van de slotkerk van Wittenberg waar Luther professor was.
In 2017 herdenken Protestanten dit gebeuren voor de 500e keer. En de gelegenheid maakt de dief. Filip De Cavel, leraar Protestants-Evangelische Godsdienst (PEGO) op de GO! Campus (MS en KA), maakte van de gelegenheid gebruik om zijn 20e jaar op de campus te koppelen aan 500 jaar herdenking van de Reformatie. Oud-leerlingen en diverse gasten genoten op 28 oktober van een hapje en een drankje. Sterke en andere nostalgische verhalen werden opgerakeld en de gasten kregen onder andere een pas verschenen stripverhaal mee over het leven van Luther: “De klokkenluider van Wittenberg” (2016).
Luther was overigens niet de enige historische figuur van belang die over de tong ging. Het was op deze receptieavond precies 550 jaar geleden dat de bekende humanist, Desiderius Erasmus, het levenslicht zag. Luther en Erasmus, twee tijdsgenoten die beiden het vrije denken belichaamden in hun tijd. Tot op de dag van vandaag mogen we van hen een belangrijke les leren, mooi verwoord door de inspecteur-adviseur van het PEGO, Dick Wursten: “Sluit je nooit op in je eigen gelijk, maar probeer altijd te blijven zoeken samen met anderen, vooral met diegenen met wie je het oneens bent. Anders is het feest gauw afgelopen.”

Artikel Nieuwsblad