Je bekijkt nu Bezoek aan de kringloopwinkel van Zelzate

Bezoek aan de kringloopwinkel van Zelzate

2015KringloopToen we aankwamen kregen we wat uitleg over de functies van de kringwinkel. Zij zorgen voor tewerkstelling, recycleren spullen en verkopen ze in hun winkel. We kregen een blik achter de schermen en volgden de route die binnengebrachte spullen ook volgen. Alles werd gesorteerd per seizoen (Halloween, Kerstmis, enz) en per categorie. Alle kledij samen, alle speelgoed, alle vaatwerk, enz. We zagen de persoon aan het werk die alles uit sorteert en prijst.  Onze kringwinkel vormt samen met die van Lochristi en van Lokeren één groep. Soms geven ze aan elkaar spullen die te waardevol zijn om te verkopen, door in de hoop dat de andere kringwinkel ze wel verkocht krijgt.

Er was ook nog een plaats waar ze elektrische toestellen of lampen bewaarden. Een meneer zorgde ervoor dat alles wat kapot was, gemaakt werd of het gewoon een beetje aanpaste. Toen kwamen we in de grote hangar waar alle meubels, fietsen, zitzakken, enz. werden bewaard. Het was een hele grote ruimte. Die meneer van daarjuist repareerde of renoveerde niet alleen hij hielp ook met uitladen van spullen. Iedereen kan ze daar brengen. Wat ik me afvroeg is wat er met de winst gebeurde?  Wel die werd voor 40 procent voor de werknemers gebruikt en de rest was  voor uitbreidingen bv  in de winkel zelf.  Er werd een refter gemaakt om te eten tijdens de pauze. We vroegen ons ook   af of de kleren gewassen zijn vooraleer ze binnenkwamen, en ja dat was zo. Ze werden eerst proper gemaakt maar niet alleen kleren ook meubels maar alleen de  spullen die in de winkel gezet werden, werden gekuist. De prijzen werden zelf beslist door de werknemers, ze kijken naar de verkoopprijs en nemen daar dan 1/3 van en plakken die prijs erop. Indien iets in een heel goede staat is, wordt de prijs een beetje verhoogd en zou het in een slechte staat zijn zou de prijs een beetje verlaagd worden. Er werd niks gratis weggegeven.

Het was een kort maar leerrijk bezoek!

Mathisse Bisceglie 4 hw


Bekijk de foto’s hier